Hvad er permakultur?

Permakultur bevægelsen havde sin begyndelse i Australien engang i 70’erne, opfundet, udlevet og videregivet af David Holmgren og Bill Mollison.

I dag er permakultur en verdensomspændende bevægelse, der hastigt breder sig til gavn for mennesker og naturen. Permakulturen tiltaler flere og flere, med tanken om en levende fremtid for mennesket på jorden i et tæt og harmonisk samspil med naturen omkring os.

Permakultur er en metode, hvor vi som mennesker har lært at forstå naturens cyklus og opbygning af liv fra jord til bord. Det har vi, ved at observere naturens egne systemer, og deraf fundet ud af at vi kan genopbygge, de ellers ørkenlagte og udpinte jorde (også græsplænen), med ny topjord.

Topjord

Hemmeligheden er blandt andet at bruge kvælstoffikserende planter, der binder kvælstof fra atmosfæren i sine plantedele. Planterne skærer vi ned, så de kan formulde og på den måde skabe en topjord så levende og næringsrig, at vi kan opnå ufatteligt udbytte på minimal plads og samtidig direkte modarbejde de menneskeskabte klimaforandringer.

Ved permakultur genopbygger vi en omfangsrig biodiversitet, ved en stor diversitet af planter og muligheder for dyrelivets tilstedeværelse, der genopbygger naturen omkring os. Heriblandt skifter vi mange af de planter vi normalt ser i økosystemet ud, til hovedsageligt at være planter, der er spiselige for mennesker, vores befrugtere og for vores husdyr.

Vi udnytter pladsen maksimalt ved at dyrke i 7 lag, hvorved vi på denne måde udnytter al den plads der er til rådighed både lodret og vandret.

  1. Det øverste lag, store træer som eksempelvis store nøddetræer.
  2. Medium laget, mellemstore træer som de fleste frugttræer.
  3. Det nederste lag, buske.
  4. Urtelaget, en’årige og stauder.
  5. Bunddække, de planter der breder sig over bunden og dækker den helt.
  6. Rødder
  7. Slyngplanter

De 7 lag

Permakultur er ikke mindre end genialt, og måske det svar vi har så hårdt brug for nu, hvor vi skal lære at leve på jorden på en helt anden måde, end vi har gjort indtil nu!

Jeg vil forsøge, alt hvad jeg kan, på at udbrede budskabet så vidt som muligt! For jeg ønsker at alle skal have muligheden for at skabe sit eget paradis, det fortjener vi alle sammen!

Nilles Permahave

Du kan følge med på bloggen, her på siden og lære endnu mere om permakultur - klik her

Eller du kan følge med på Facebook, for at holde dig opdateret, se årets gang i Nilles Permahave, blive opdateret om events, foredrag og tilbud. - klik her -