Sådan gør du dit permakultur projekt overskueligt?

Permakultur - er det blevet et større projekt end du havde regnet med? Du står der og kigger ud i din have og kan egentlig ikke finde ud af, hvor du skal begynde. Eller måske er du kommet i gang, og har forsøgt dig lidt rundt omkring i haven, men det er bare blevet til sådan en lidt øv oplevelse, for det er slet ikke blevet som du havde drømt om.

Du er ikke alene

Da jeg startede i 2015 så det ikke særlig pænt ud! Der var bare en masse halm over hele haven og ind imellem skød en masse ukrudt op, for jeg havde ikke etableret bunddække eller de større planter sådan rigtigt endnu.

Men jeg stilede skarpt efter mit indre billede af et smukt og frodigt paradis, og fortsatte med at skaffe planter og dække bedene med organisk materiale igen og igen og igen, for at få liv i jorden, holde på vandet og for at igangsætte den vigtige topjord.

Step by step

Jeg har efterhånden mødt ret mange, som kommer til min have og fortæller om den store plantegning de er ved at få lavet, det store permakultur design! For nogle er det en super god løsning, men for andre er det desværre blevet for udmattede. Det har gjort dem kede af det og de har næsten opgivet projektet om at omlægge til permakultur, fordi det er blevet for uoverskueligt.

De kigger ud over min have, og udbryder "hold da op, du må have brugt enormt meget tid på planlægning"!?!?!

Men nej faktisk ikke, eller jo, over tid, men ikke på én gang! Jeg startede bare med at grave et hul, sætte et æbletræ og dække med et ordentligt lag organisk materiale i én meters omkreds. Og så var det bare dét, indtil der gik lidt tid før jeg fandt på endnu et tiltag.

En permakulturhave bliver til

Jeg gik for alvor i gang kort tid efter min 30 års fødselsdag, hvor jeg havde fået et drivhus i gave.

I februar måned gik min mand og jeg ud på vores kolde kedelige græsplæne og satte det op. Kort tid efter fik jeg den skøre idé at grave en halv meter ned inde i drivhuset, som så blev fyldt ud i pallerammer, der stod omkring drivhuset. Og derfra blev det hvert år et fast tiltag, at jeg hver vinter tog ét skridt mere med endnu et tiltag, og endelig, nu her 5 år efter, står haven som den står i dag.

Jeg indrømmer da gerne, at enkelte bede er lavet om, omformet og omplantet undervejs. Men det er en proces og jeg synes det er vigtigt at tage følelserne med i det man laver, så hvis noget alligevel ikke er blevet helt som man håbede på, ja så synes jeg bestemt godt man kan lave det om.

Jeg har brugt utrolig meget tid på at gå rundt i haven, drikke kaffe og drømme. Det gør jeg fordi jeg på et tidspunkt lærte, at det i processen er vigtigt at tænke i 100 timer og arbejde én, og ikke omvendt, så sparer du enormt meget tid og muskler på arbejdet. Den huskeregel har hjulpet mig utrolig meget på min rejse.

Stærk økonomisk modstand

Økonomisk set, har jeg bestemt heller ikke være særlig heldig. Sagen er faktisk den, at vi har levet for et beløb så småt, at vi måtte bede om hjælp fra familie til indkøb af tøj og bleer til børnene ind imellem i en årrække. Og så kan man godt regne ud hvor mange penge, der har været til indkøb af planter til haven.

Nilles Permahave er 60% gaver. Fødselsdagsgaver, julegaver, bryllupsgaver, naboernes overskud af planter og fældede træer, havemøbler der ellers skulle på lossepladsen og afklippet græs, buske og forårsbeskæring.... Ja, jeg kunne blive ved! Vi har en enkelt gang fået penge tilbage i skat og en anden fået mere i min mands feriepenge, end vi havde regnet med, som vi så valgte at skyde i haven og dermed vores selvforsyning i fremtiden.

Nu går det heldigvis bedre, det med pengene, og haven ligner efterhånden et paradis med mad over alt, oppe nede og under den lækre topjord. Og min begejstring for haven bliver vildere og vildere, efterhånden som det hele gror til og jeg kan fylde kassevis af spændende planter, som de fleste mennesker aldrig har hørt om før!

Din drøm bliver til virkelighed!

Kan du forestille dig det, så kan det også blive virkelighed! Det eneste du skal gøre er at tage det om det næste skridt. Så hvad er dit næste skridt?

Er det svært at forstå metoden? Så har jeg skrevet en guide, som du kan bestille her.. Den skrev jeg, fordi jeg synes at den manglede. En guide der på en aften giver den fulde forståelse for metoden/konceptet og giver de præcise værktøjer til at gå i gang med det samme. Og jeg er vildt stolt af at have skrevet den <3

Jeg startede med en udpint græsplæne og nu har jeg en drømmehave, et paradis, og det kan du i hvert fald også få!

Og jeg lover dig at det er det hele værd! :)

 

Følg med på Facebook