Årets sidste jorddække

Så blev det endelig tid til årets anden omgang jorddække..👍👩‍🌾💪
En konstant manøvre
I Nilles Permahave er jorddække en konstant manøvre. Men 2 gange om året får det et ordentligt lag.... sidst på vinteren og sidst i efteråret.
Første gang er sidst på vinteren, gerne slut februar - start marts, mens spirerne stadig holder sig tilbage i jorden.
På dette tidspunkt har jeg normalt samlet en stor bunke gennem vinteren fra hønsene og slutresultatet fra ormekomposten.
Fordeling af jorddække
Den første omgang er altså en stor blanding halm, hønsemøg og færdig kompost, så der er virkelig knald på næringsindholdet. Dette fordeler jeg i ca 5 cm på alle bede i hele haven.
Anden gang er når det hele visner væk til efteråret.
Der er måske opstået bare pletter, som jeg ikke har kunne dække med organisk materiale fordi planterne, der har stået der, var små og stod tætte.
Andre steder er der bare brug for endnu mere, da formålet jo er at bygge et tykt lag topjord.
Her har jeg i nogle måneder samlet til bunke.
Der er som altid det fra hønsene, men også hækafklip, græsafklip, klippede grene og gamle tomatplanter osv.
Denne omgang kan jeg godt lægge 5-10 cm af, da vinteren er lang og det meste næsten med garanti er forsvundet til foråret.
Mikroorganismernes værk
Jeg bliver ikke fortvivlet over jorddækkets forsvinden, det er nemlig bare mikroorganismerne der har hygget sig gennem vinteren og jorden er dermed endnu sundere til næste år.
Hvad nu, hvis du ingen kompost har samlet?
Du står muligvis i den situation, at du ingen bunke har at dele ud af, men gerne vil give din jord en masse at arbejde med vinteren igennem. Bare rolig, du kan forhåbentlig finde en halmballe et sted og det er også helt fantastisk for din jord at bruge af. Halm er desuden fremragende til opbygning af humus og giver jorden en god struktur over tid.
"Permakultur for begyndere"
Jeg vil tillade mig at henvise til min guide "Permakultur for begyndere"!
Der, på under en times læsning, giver dig den basale viden, for at komme i gang med at dyrke permakultur og topjord på din grund på ingen tid!
Den er fantastisk, lige til og jeg har fået MEGET ros for den fra alle afkroge i vores skønne Danmark 🙏💚🇩🇰
Guiden kan købes her