Høns i drivhuset, ikke et tilfælde

Sammenhænge kan være smart og hjælpe til med at skabe en have, der simpelthen fungerer bedre fordi de forskellige elementer hjælper hinanden.

Og jeg vil her komme med et super eksempel, nemlig hønsenes adgang til drivhuset om vinteren.

Høns I drivhuset

Januar og februar kommer hønsene på visit i drivhuset, som ligger lige op ad deres indhegning. Jeg fjerner ganske simpelt den ene rude og så er der fri adgang.

Men hvorfor er det så smart?


At hønsene kommer på denne lille ferie hver vinter, er der flere grunde til....

1. De får et skud vitaminer, nu de får adgang til de sidste rester af krydderurter og andre planter, som står tilbage fra sidste års dyrkning.

2. De hjælper mig med at bekæmpe småkravl. Småkravl som ellers ville hygge sig med mine planter, ved den intensiverede dyrkning, der jo foregår i sådan et lille drivhus. Samtidig får hønsene et godt skud proteiner midt på vinteren.

3. Drivhuset bliver inden for de 2 mdr gødet i en passende mængde, der passer fint til kravet fra planterne, der skal gro derinde til sommer. Går hønsene derinde i længere tid bliver der for meget gødning (tro mig, det er afprøvet).

4. Pludselig blev det forår! Når solen varmer drivhuset op er der ideelle betingelser for et fantastisk sol/støvbad midt i den ellers så kedelige vinterkulde. Og jeg er overbevist om, at det også giver et kærligt skub til hønsenes trivsel.

Sammenhænge i haven

Med permakultur er det oplagt at se på den fulde udnyttelse af enhver situation, der kan foregå i sammenhæng mellem de forskellige elementer i haven og selvfølgelig også huset.

Jeg synes selv at eksemplet med hønsenes tur i drivhuset er super godt, men det er også et eksempel der kan give idéer til andre sammenhænge i haven.

Måske en urtehave, der på den ene side går høns, eller står en kompost. Så har man et sted at gøre af alt det afskårne og samtidig har man gødning tæt på. På den anden side samler man vand i én eller flere beholder eller har en dam man kan trække vand op ad. 

På den måde har du minimum afstand til vigtige komponenter, der skal til i en køkkenhave.

Et andet eksempel kan være skovhavens opbygning med de 5 zoner, fra start til slut, som springer ud fra en sti der går gennem alle zoner.


Zone 0, starten af stien er huset.


Zone 1, et stykke med krydderurter og andet, der skal være nemt at komme til hver dag.

Zone 2, høns og større køkkenhave, som kun skal tilses sjældent.

Zone 3, skovhaven. Den kan næsten passe sig selv. Kræver kun din opmærksomhed få gange om året i arbejde, men der kan høstes fra jævnligt.

Zone 4, større hold af husdyr eller en eng, til at høste hø fra til dyrene til vinter.

Zone 5, det vilde og utæmmede, dét der fascinerer og som vi kan lære af ved at observerer.

At tænke i sammenhænge kan skabe nogle spændende og bekræftende eksempler på, hvor smart det hele kan gøres!

Jeg håber mit lille skriv her har inspireret dig til at tænke I helheder med din have.. Lav en kop kaffe, gå en tur i haven og så kan det være det kommer helt ad sig selv :)