Bladbeder hele året

Bladbeden er simpelthen noget af det nemmeste og den plante med størst succes, jeg har dyrket i skovhaven indtil videre.

For 2 år siden startede jeg mine første beder i vindueskarmen, det var en gang i marts og det var både de grønne og røde.
Dengang var skovhavestykket, som de står i i dag, slet ikke etableret. Men i det område blev de sat ud, og det gjorde de blandt jordbær, rødbeder, muskat salvie, oregano og citronmelisse.
Dengang nød vi godt at bederne, men med min ringe erfaring med planten, vidste jeg dog ikke hvordan den ville opføre sig over tid, hvordan den ville reagere på årstidens skiften.
Derfor lod vi den stå, da efteråret satte ind og den overraskede mig en del gennem vinteren. Den var nemlig til at spise af hele vejen gennem kulden, dog med en spøjs reaktion på frosten, hvor den da blev helt slatten, men så snart solen tog fat blev planten ret og sprød igen i løbet af få timer.
Så kunne vi igen gå ud og plukke af den, og snitte til en lækker vintersalat, sammen med resten af havens vintergrønt, som kål og jordskokker.


En ny sæson
Da foråret satte ind, gik bederne selvfølgelig i stok. Helt fint, det fik de lov til, hvilket resulterede i et overflod af frø, som jeg så tog og smed hvorhen jeg tænkte at nye planter gerne måtte komme.
Men pludselig havde vi ingen beder, for alle var jo gået i stok og derefter gået til.
Resten af året gik, og vi glemte dem helt.

Men så kom foråret, og da greb den naturlige cyklus ind i bedernes gang. De første små tittede frem ganske tidligt på foråret, og som ventet gik de i stok og det fik vi jo ikke meget ud af. Men så kom der pludselig endnu flere frem. De havde gemt sig dybt nede og kom først op tæt på sommeren, og gik derfor slet ikke i stok, for de havde ikke fået kuldechok som de tidlige.

Nu er vi i overflod, året rundt af smukke beder.
Nogle i stok, andre ikke, og vi kommer aldrig til at mangle igen.

Så har du nogensinde overvejet beder som en skovhave plante, så får den de varmeste anbefalinger herfra!